Home » 24 voordelen van een keto dieet

24 voordelen van een keto dieet

Gepubliceerd op 22 juli 2020 om 22:30

Je hebt vast wel eens van de term Ketose, keto of ketogeen dieet gehoord. Het keto dieet groeit in populariteit bij mensen die willen afvallen, gezond willen leven of sporten.

 

Als je bekend bent met deze termen maar je bent nog steeds in de war over wat ketose nou eigenlijk is, lees dan eerst: Wat is ketose : keto dieet symptomen en bijwerkingen

 

In het kort gezegd is ketose een metabolische staat waarin je een hoog in vet en proteïne dieet eet met lage koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam wisselt van brandstof van suiker naar vet.

 

In een normaal standaard leefpatroon verbrandt je lichaam suikers als brandstof, dit dieet maakt van je lichaam een vetverbrander.

 

Wat zijn nou de voordelen als je in Ketose gaat? Hieronder benoemen wij de 24 voordelen van een keto dieet.

 

Voordelen Keto dieet

 

Gewichtsverlies | Antiveroudering | Verlaagd bloedsuiker | Hart- en vaaktziekten | PCOS | Hersenwerking | PDS | mitochondriale functie | Duurprestaties | Pijn & Ontstekingen | Energie | Maagzuur | Leververvetting | Migraine Brandstof | Autisme & Bipolaire stoornis | Intermittent fasting | Ziekte van Parkinson | Epilpesie | Alhzeimer | Kanker | MS | Acne | Algemene gezondheid | Ketose wint | <<Begin hier met Keto!>>

 


 

1. Gewichtsverlies

 

Koolhydraatarm en hoog in vet diëten worden al eeuwen gebruikt door dokter voor obesitas patiënten.

Een groot voordeel van keto wat helpt bij het gewichtsverlies is dat het je trek in eten verminderd. 1 combineer dit met lage insuline levels door gebrek aan koolhydraten en je hebt een gouden combinatie in het verminderen van lichaamsvet levels.

 

Gewichtsverlies

 

Veel mensen gebruiken nog steeds succesvol een keto dieet voor het verminderen van hun lichaamsvet. Door het eten van hoog in vet/koolhydraatarme voedingsmiddelen hertrain je je lichaam om vet te gebruiken als belangrijkste energiebron. Hierdoor grijpt je lichaam naar je vetreserves en verbrand dat als energie.

 

2. Gaat veroudering tegen

 

Lagere oxidatieve stress in het lichaam is een manier dat je langer jong houdt. Doordat de insuline levels lager worden bij keto wordt de oxidatieve stress in het lichaam ook lager.

 

Veel experts zien de voordelen van een keto dieet tegen veroudering. Dit is een opkomend wetenschappelijk onderzoek. 2

Anti veroudering

3. Verlaagd bloedsuiker bij diabetes type 2

 

Over lagere insuline levels gesproken, door het gevolg van ketonen ben je in staat om je bloedsuikerspiegels te controleren en te verlagen.

Doordat je vet en ketonen kunt gebruiken als brandstof voor het lichaam hoeft iemand met pre-diabetes of diabetes type 2 zich niet meer zorgen te maken over overtollige bloedsuikerlevels en insuline.

 

In 1976 heeft Bristian at al een documentaire gemaakt over hoe mensen met diabetes type 2 op een keto dieet geen insuline meer hoefden te prikken en daarbij lichaamsgewicht verloor.

 

Deze bevindingen worden ondersteund in een studie van 2012 waarbij diabetes type 2 patiënten met obesitas een keto dieet aan het volgen waren voor 12 maanden. De onderzoekers vonden lager groeiende glucose levels, verbeterd cholesterol en verbeterde HA1c (hemoglobine bloedcel die ontstaat door versuikering). 

Bloedsuiker

4. Hart- en vaatziekten en metabool syndroom

 

Als je nog steeds gelooft dat het eten van vet hart problemen veroorzaakt, dan heb je het mis. Bij het eten van vet en het vermijden van koolhydraatrijke voedingsmiddelen kun je zelfs hart- en vaatziekten vermijden, of het zelfs omkeren.

 

Onderzoek door Dr. Jeff Volek en Dr. Richard Feinman is gebleken dat de veroorzakers van een hartziekte zoals; bloedsuiker, hoge bloeddruk, lage HDL cholesterol, etc. worden verbeterd na het volgen van een keto dieet.

 

5. PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)

 

PCOS komt vaak voor bij insulineresistentie en veroorzaakt veel hormonale problemen bij een vrouw.

 

Een ketogeen dieet kan insulineresistentie tegengaan en daarbij helpen met problemen van PCOS.

 

Een studie heeft geconcludeerd dat een ketogeen dieet leid tot een verbetering in lichaamsgewicht, insuline, testosteron en LH / FSH-verhouding bij een vrouw met PCOS. Twee vrouwen zijn tijdens de studie zelfs zwanger geraakt.

 

PCOS

6. Betere hersenfunctie

 

Anders dan gewichtsverlies, een grote reden waarom mensen zo enthousiast zijn over een keto dieet is door een verbetering van de hersenfunctie, helderheid van denken, verbeterd geheugen, beter kunnen leren etc.

 

En wetenschappers staan hier achter, een studie die gedaan is op ratten laten zien dat het keto dieet en groot impact heeft op prestaties bij oudere ratten. Een andere ratten studie laat zien dat een keto dieet beschermt tegen cognitieve stoornissen veroorzaakt door standaard westerse diëten.

Hersenfunctie keto

Een menselijke studie laat zien dat een ketogeen dieet het geheugen verbeterd bij volwassenen, ook was bij een keto dieet een verhoging aan concentratie en de hippocampus tot 50% (de hippocampus is betrokken bij het geheugen, leren en emoties).

 

Dr Myhill zegt dat het brein (en het hart) minstens 25% beter presteren op ketonen dan op bloedsuikers. Een groot percentage als je weet dat het brein 20% van het totale lichaamsenergie gebruikt.

 

7. Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

 

Veel mensen die lijden aan PDS (chronische diarree, maagklachten, opgeblazen gevoel etc.) zullen waarschijnlijk gruwen bij de gedachte van het eten van hoog in vet en koolhydraatarme voedingsmiddelen. Het verhogen van de vet inname kan leiden tot verhoogde diarree op het begin, maar op de lange termijn zijn de effecten van een keto dieet aantrekkelijk bij die leiden aan PDS.

 

Veel studies laten zien dat het verminderen van suikerinname kan helpen bij PDS-symptomen. Bij het gebruik van een keto dieet wordt buikpijn verminderd en verbeterd het de stoelgang en kwaliteit van leven bij mensen die leiden van PDS.

 

PDS keto

8. Verhoogde mitochondriale functie

 

Cel keto

Mitochondria maken de energie voor het lichaam, zonder Mitochondria  zouden onze cellen dood zijn.

Veel van onze gezondheid, energie, sport prestaties, imuunsysteem etc. hangt af van hoe goed onze Mitochondria functioneert.

 

Dr. Gabriela Segura legt de connectie van Mitochondria en een keto dieet uit in dit artikel: Ketogenic diet: connection between mitochondria and keto diet

 

9. Duurprestaties

 

Als je een duuratleet bent, en je hebt je nog niet verdiept in de voordelen van ketose en duurprestaties. Dan loop je waarschijnlijk een gigantische voorsprong mis bij je tegenstanders.

 

De studies die gedaan zijn bij ketose en duurprestaties zijn erg duidelijk. Een van de studies die FASTER studie genoemd was vonden resultaten dat mensen die een keto dieet volgden meer mitochondriën hadden, lagere oxidatieve stress, lagere melkzuur in de spieren, en dat de vet die de sporters van brandstof voorzien veel langer meeging met hogere intensiteit dan mensen die vet niet als brandstof gebruiken.

 

duurprestaties keto

10. Verminderde pijn & ontstekingen

 

Ketose heeft laten zien een verminderend effect in pijn en ontstekingen te hebben. In deze studie laten ze vele manieren zien waarbij een ketogeen dieet invloed heeft op pijn en ontstekingen.

 

11. Meer energie

 

Meer energie keto

Iedereen die van een standaard westers dieet naar een ketogeen dieet is gegaan merkt een groot verschil in hoe stabiel hun energie levels zijn gedurende de dag. Geen dipje gedurende dag of trek in zoetigheid meer.

 

Vet (en de ketonen gemaakt van vet) zijn een gemakkelijke beschikbare bron van brandstof. Zodra iemand in ketose is zul je merken dat je gemakkelijk uren (of zelfs dagen) zonder eten kan en daarbij geen drastische energie schommels krijgt.

 

Als je ook een meer stabiele energie level wilt hebben gedurende dag, overweeg dan om mee te doen met het keto programma.

 

12. Maagzuur

 

Een studie laat zien dat na een week op het keto dieet veel kandidaten een vermindering in maagzuur ervaarden.

 

13. Leververvetting

 

Studies lieten zien dat een ketogeen dieet voordelen heeft voor mensen die een leververvetting hebben.

Sinds dien zijn er grotere studies gedaan die deze bevindingen ondersteunen.

 

14. migraine

 

Veel mensen die lijden aan migraine hebben goede resultaten gekregen toen zei overgingen van een normaal dieet naar een ketogeen dieet. Maar er is meer bewijs voor deze theorie, een studie concludeerde het volgende;

Ketogene diëten (KD) verlichten de hoofdpijn en verminderen het drugsgebruik bij migrainepatiënten, terwijl het standaarddieet op korte termijn volledig niet effectief is voor migraine. Onze bevindingen ondersteunen de rol van KD's bij de behandeling van migraine.

 

Deze studie ging over een tweeling die allebei aan migraine leiden tot dat ze overstapte op een ketogeen dieet dat hun migraineaanvallen werden verminderd.

 

Migraine keto

15. Schone brandstof voor het lichaam

 

Er is een reden waarom we honderd duizenden calorieën in de vorm van vet opslaan in ons lichaam en alleen 2000 calorieën in de vorm van glucose (waarvan maar een klein percentage naar de hersenen gaan)

De reden is simpel, het lichaam heeft liever vet als brandstof. Mark sisson legt het uit in dit artikel.

 

 

 

16. Autisme & bipolaire stoornis

 

Als je ketose bij autisme zoekt in google krijg je al honderden artikelen waar mensen hun verhalen delen waarbij het ketogeen dieet hun autisme heeft verbeterd. Het blijkt dat ketose buitengewoon effectief is bij de omgang van autisme.

 

Dit artikel laat zien dat een ketogeen dieet voordelen heeft met de omgang van autisme, maar het heeft nog wat meer onderzoek nodig.

 

Een studie die gedaan is bij 30 kinderen met autisme die een ketogeen dieet kregen voor 6 maanden liet zien dat de kinderen met een milde vorm van autisme het beste resultaat kregen. Fascinerend was dat de resultaten aanhielden nadat ze stopte met het ketogeen dieet.

 

Hier is een artikel die laat zien dat ketose helpt bij stemmingswisselingen en mensen die leiden aan bipolaire stoornissen.

 

17. Intermittent fasting word gemakkelijker

 

Een van de beste manieren om snel in ketose te raken is door intermittent fasting. Hoewel iedereen die een standaard koolhydraat dieet eet, zal ervan gruwen bij de gedachte om 12 uur zonder eten te moeten.

 

Maar als je eenmaal gewend bent om vet te eten en je bent in ketose, wordt intermittent fasting een eitje voor je.

 

 

18. Ziekte van parkinson

 

Ketose heeft ook laten zien dat het kan helpen bij mensen die de ziekte van parkinson hebben. 5 mensen die parkinson hebben volgden een ketogeen dieet voor 28 dagen, na een periode van 4 weken hebben ze allemaal een verbetering ervaren. 1.

 

19. Epilepsie

 

Een ketogeen dieet heeft veel succesverhalen van mensen die epilepsie hebben. Het ketogeen dieet is in 1921 in eerste instantie ook gemaakt om mensen met epilepsie te behandelen, sinds dien zijn er vele studies die dit onderbouwen.

 

Net zoals bij autisme, is er bewijs dat na het stoppen van een ketogeen dieet de kinderen daarna nog steeds vrij bleven van aanvallen.

 

Epilepsie keto

 

20. Alzheimer

 

Veel onderzoekers beginnen te geloven dat alzheimer een vorm van diabetes type 3 is. Omdat het brein een insulineresistentie begint te ontwikkelen. 1 . 2

 

Als de hersenen geen insuline kan toenemen en we weten dat de hersenen op ketonen kunnen leven, dan beginnen we te geloven dat een ketogeen dieet kan helpen bij alzheimer. Er zijn nu studies die dit ondersteunen.

 

uit een artikel; “Er werd een significante klinische verbetering waargenomen bij Alzheimerpatiënten die een ketogeen dieet kregen”

 

En er is nog meer onderzoek dat de link tussen ketose en de vermindering van alzheimer bevestigd. 3 . 4

 

21. Kanker

 

Ketose is een vorm van kanker behandeling (en voorkoming) Zoveel kanker patiënten ervaren grote voordelen wanneer ze een ketogeen dieet volgen, en waardoor komt dit? Veel kanker cellen kunnen alleen overleven met glucose als brandstof.

 

Door een kanker cel glucose te ontnemen door het eten van een ketogeen dieet, kunnen we de kankercel uithongeren.

 

Als je denkt dat dit alles te goed lijkt te zijn om waar te zijn, dan is hier een goed artikel voor je;

Is there a role for carbohydrate restriction in the treatment and prevention of cancer?

 

En er worden onderzoeken naar gedaan, in dit artikel van een ketogeen dieet als een vorm van kanker therapie luidt; ", Hoewel het mechanisme waarmee ketogene diëten antikankereffecten aantonen ... niet volledig is opgehelderd, hebben preklinische resultaten de veiligheid en potentiële werkzaamheid van het gebruik van ketogene diëten aangetoond ... de reacties in modellen voor muriene kanker verbeteren"

 

In deze studie met muizen is gevonden dat ketonen de tumor kleiner maakt en de overlevingskansen vergroten.

 

Uiteindelijk is een grote studie gekomen met 10 kanker patienten in 2012. Alle patiënten hebben een ketogeen dieet gevolgd voor 28 dagen. De resultaten zijn dat 1 iemand een gedeeltelijke verbetering had aan zijn of haar kanker, 5 zijn stabiel, en 4 zijn vooruit gegaan. Belangrijk om te weten is dat deze patiënten alle vormen van kanker therapie al geprobeerd hadden. 60% van deze patiënten hebben vooruitgang geboekt door het volgen van een ketogeen dieet voor 4 weken.

 

22. Multiple Sclerosis (MS)

 

Waarschijnlijk het grootste bewijs is dat het ketogeen dieet MS vertraagd is het verhaal van Dr. Terry Wahls. Dr. Wahls kwam door MS in een rolstoel terecht en probeerde daarna diverse supplementen en therapie, zonder succes. Uiteindelijk probeerde ze haar dieet te veranderen en ging over op een ketogeen dieet, en veel van haar symptomen verdwenen. Ze heeft nu een actief leven, rijdt paard en maakt lange wandelingen.

 

Dr. Wahls leidt het onderzoek naar behandeling van MS met gebruik van een ketogeen dieet, maar tot dat haar studies gepubliceerd worden is er hier een artikel op muizen dat de voordelen van ketose laat zien bij MS.

 

23. Acne

 

Er is veel bewijs dat ketose kan helpen bij acne. Glucose stimuleert de uitbraak van acne, en omdat het ketogeen dieet geen glucose bevat is het ook logisch dat het acne helpt tegen te gaan.

 

Studies laten een positieve connectie zien tussen ketose en acne

 

Een andere goede manier om acne te verminderen is door deze << Nooit meer acne methode >>

 

Acne keto

24. Algemene gezondheid

 

We hebben al een link gelegd tussen ketose en ziektes zoals kanker, alzheimer, epilepsie en vette lever ziekte. Maar studies hebben ook bewezen dat het volgen van een ketogeen dieet kan leiden tot:

  • Verbeterde cholesterol levels
  • Verminderde triglyceride gehalte
  • Verminderd gewicht en vetmassa

 

Nog belangrijker, er waren geen bijwerkingen bij het volgen van een ketogeen dieet voor de lange termijn. Dit kan niet gezegd worden over supplementen die ook deze resultaten bieden.

 

Heeft ketose voor jou gewonnen?

 

Zoals je hebt kunnen zien is er veel bewijs dat ketose een positieve effect heeft op onze gezondheid.

 

Als je verleid bent om een ketogeen dieet te gaan volgen na het lezen van dit artikel dan is dit een perfecte start voor jou;

 

 

 

Ketose

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.